Recept | Vintergrillning

Att bo i Norden har vant oss vid bittert kalla vintrar vilket får oss att övervintra inomhus i 4-5 månader om året. Ibland verkar det som om snön aldrig kommer att lämna och vi längtar efter den första grillfesten i trädgården!

För de dedikerade kan kärleken till grillning aldrig åtsidosättas trots kalla vintermånader. Oavsett temperatur eller mängd snö är grillen alltid tänd, avborstad och redo att pumpa ut nästa grillade delikatess.

Vi tänkte uppmuntra några av er att komma ut ur idet och få er att grilla med dessa tre smakrika och värmande recept. De rökiga tonerna hjälper till att lyfta dessa klassiska recept. Medan vi valde att laga dessa recept på en pelletsgrill kan de enkelt anpassas för tillagning på en gasolgrill med hjälp av en röklåda. Vill du lära dig mer om hur man röker på en gasolgrill, klicka här.

Några viktiga saker att komma ihåg om vintergrillning

  • Det kommer att ta längre tid för din grill att nå önskad temperatur på vintern, så budgetera för mer tid än du skulle göra på sommaren.
  • Du kommer också att förbruka mer bränsle (pellets eller gasol) eftersom mer energi krävs för att hålla grillen varm.
  • Om du har lämnat din grill utan överdrag mellan grillningarna (vilket vi inte rekommenderar) kan det blivit en viss isuppbyggnad som behöver smältas bort innan du börjar laga. Lyckligtvis är din grill det perfekta verktyget för jobbet.
  • Se till att du oljar in grillgaller ordentlig före och efter tillagning. Detta är något du bör göra oavsett säsong, men särskilt eftersom fukt från smältande snö kan tränga in i grillboxen och orsaka rost på gallren.
  • Det är viktigt att skydda dig själv från både värme och kyla när du grillar. Vi rekommenderar att du skaffar ett par av våra grillhandskar i läder. Den tjocka isoleringen gör dem perfekta för att hantera heta grillverktyg, men de är lika effektiva för att hålla dina händer varma på vintern när du skottar fram en väg till grillen.
  • Om du vet med dig att du inte kommer använda din grill under en längre period, se till att du har rengjort grillen ordentligt och sätt på grillöverdraget.
  • Slutligen, kom ihåg att snö och is är medel för att rengöra grillen. Doppa din grillborste i snön och borsta av de varma gallren, när snön smälter så omvandlas det till ånga som hjälper smuts och matrester att släppa från gallren.

Rökt pumpasoppa på butternutpumpa

Ingredienser

  • 2 små butternutpumpor
  • 1 stor sötpotatis
  • 3-4 morötter
  • 1,5 liter grönsaksbuljong
  • 2 ½ dl grädde
  • 1 ½ dl brunt socker
  • 2 msk kanel
  • Pumpafrön, till garnering

Tillagning

  1. Förvärm din pelletsgrill till 107°C och använd Smoke Master’s Blend-pellets. Om du använder en gasolgrill, sänk de två vänstra brännarna till low-medium.
  2. Skala och tärna grönsakerna grovt och lägg dem i en grillwok.
  3. Lägg woken på grillen. Om du använder en gasolgrill, placera woken på höger sida av grillen för att använda indirekt värme. Placera din röklåda på vänster sida ovanför de tända brännare.
  4. Lämna grönsakerna på grillen i 2 timmar och rör om då och då. Du vill att grönsakerna ska absorbera så mycket rök som möjligt utan att bränna dem.
  5. Tillsätt grönsaksbuljong i en kastrull och låt sjuda.
  6. Lägg i de rökta grönsaker i kastrullen, låt stå på låg värme och täck med lock i 45 minuter till en timme.
  7. När grönsakerna är mjuka, använd en mixerstav för att göra soppan slät. Tillsätt grädde, socker och kanel och blanda väl.
  8. Servera och toppa med pumpafrön och en nypa kanel.

Rökt mac and cheese med butternutpumpa

Ingredienser

  • 1 butternutpumpa, halverad och urskrapad
  • salt och peppar
  • 1 msk matlagningsolja

Till såsen

  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, tärnade
  • 1 schalottenlök,  tärnad
  • 3 ½ dl grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 4 ½ dl mjölk
  • 2 ½ dl mozzarella, riven
  • 2 ½ dl cheddar, riven
  • 1 dl valfri ost, riven
  • 7 dl valfri pasta

Topping

  • 2 ½ dl pankoströbröd, rostat
  • 1 dl parmesanost
  • 2 msk smält smör

Tillagning

  1. Förvärm din pelletsgrill till 177°C och använd äppelpellets. Medan grillen värms upp, förbered pumpan genom att halvera och rensa kärnorna. Stick håll på skinnet 3-4 gånger med en vass kniv. Olja in pumpans kött och salta och peppra ordentligt. Lägg med skinnsidan ned på grillen och tilllaga tills en kniv lätt glider igenom köttet, räkna med att det tar ungefär 1 timme.
  2. Medan pumpan röks, koka pastan al dente. I en djup stekpanna, tillsätt smöret, vitlöken och schalottenlöken. Stek lätt tills mjuka. Ställ åt sidan.
  3. När pumpan har rökts klart, ta bort den från grillen. Skopa ut det tillagade köttet i en skål och släng skalen. Lägg pumpan i en mixer och tillsätt mjölk. Mixa blandningen tills helt jämn (detta kan ta 2-3 minuter i mixern). När den är mixad, tillsätt blandningen i stekpannan och låt sjuda. Lägg i den rivna ostarna och låt dem smälta, rör runt tills väl blandat.
  4. Tillsätt pastan i ostsåsen och blanda. Häll i en form och toppa med med blandningen på panko, parmesan och smör. Sätt formen i grillen och tillaga i ytterligare 45 minuter tills osten bubblar och ytan har fått en fin färg.

Rökt kalkonchili

Ingredienser

  • 900 g mald kalkon
  • 2 ½ dl grönsaksbuljong
  • 1 burk majs
  • 2 burkar blandade bönor
  • 2 burkar tomatpuré
  • 1 stor grön paprika
  • 1 vitlök
  • 3 tomater
  • 2 jalapeños
  • 4 – 5 champinjoner
  • 3 msk chilipulver

Tillagning

  1. Förvärm din pelletsgrill till 204°C och använd Smoke Master’s Blend-pellets. Om du använder en gasolgrill, vrid alla brännarna till medium-high och lägg en kastrull på gallren ovanför.
  2. Om du använder en gasolgrill, lägg en röklåda på en av de tända brännarna och låt pellets eller rökflis att tändas, sänk sedan värmen på den brännaren.
  3. Tillsätt 2 msk olja i kastrullen och lägg i kalkonköttet i kastrullen. Tillsätt en nypa salt och peppar och stek tills det är lätt brynt (ungefär 10 minuter).
  4. När köttet är klart, sänk temperaturen till 107°C och lägg i resten av ingredienser i kastrullen. Rör om, stäng sedan locket på pelletsgrillen. Om du använder en gasolgrill, stänga av brännarna direkt under kastrullen för att använda en indirekt uppvärmningsmetod. Se till att röklådan fortfarande är tänd och fyll på pellets eller rökflis vid behov.
  5. Lämna chilin på grillen i cirka 1 timme, lyft bara på locket för att röra om en eller två gånger.

Recept | Vintergrillning

Att bo i Norden har vant oss vid bittert kalla vintrar vilket får oss att övervintra inomhus i 4-5 månader om året. Ibland verkar det som om snön aldrig kommer att lämna och vi längtar efter den första grillfesten i trädgården!

För de dedikerade kan kärleken till grillning aldrig åtsidosättas trots kalla vintermånader. Oavsett temperatur eller mängd snö är grillen alltid tänd, avborstad och redo att pumpa ut nästa grillade delikatess.

Vi tänkte uppmuntra några av er att komma ut ur idet och få er att grilla med dessa tre smakrika och värmande recept. De rökiga tonerna hjälper till att lyfta dessa klassiska recept. Medan vi valde att laga dessa recept på en pelletsgrill kan de enkelt anpassas för tillagning på en gasolgrill med hjälp av en röklåda. Vill du lära dig mer om hur man röker på en gasolgrill, klicka här.

Några viktiga saker att komma ihåg om vintergrillning

  • Det kommer att ta längre tid för din grill att nå önskad temperatur på vintern, så budgetera för mer tid än du skulle göra på sommaren.
  • Du kommer också att förbruka mer bränsle (pellets eller gasol) eftersom mer energi krävs för att hålla grillen varm.
  • Om du har lämnat din grill utan överdrag mellan grillningarna (vilket vi inte rekommenderar) kan det blivit en viss isuppbyggnad som behöver smältas bort innan du börjar laga. Lyckligtvis är din grill det perfekta verktyget för jobbet.
  • Se till att du oljar in grillgaller ordentlig före och efter tillagning. Detta är något du bör göra oavsett säsong, men särskilt eftersom fukt från smältande snö kan tränga in i grillboxen och orsaka rost på gallren.
  • Det är viktigt att skydda dig själv från både värme och kyla när du grillar. Vi rekommenderar att du skaffar ett par av våra grillhandskar i läder. Den tjocka isoleringen gör dem perfekta för att hantera heta grillverktyg, men de är lika effektiva för att hålla dina händer varma på vintern när du skottar fram en väg till grillen.
  • Om du vet med dig att du inte kommer använda din grill under en längre period, se till att du har rengjort grillen ordentligt och sätt på grillöverdraget.
  • Slutligen, kom ihåg att snö och is är medel för att rengöra grillen. Doppa din grillborste i snön och borsta av de varma gallren, när snön smälter så omvandlas det till ånga som hjälper smuts och matrester att släppa från gallren.

Rökt pumpasoppa på butternutpumpa

Ingredienser

  • 2 små butternutpumpor
  • 1 stor sötpotatis
  • 3-4 morötter
  • 1,5 liter grönsaksbuljong
  • 2 ½ dl grädde
  • 1 ½ dl brunt socker
  • 2 msk kanel
  • Pumpafrön, till garnering

Tillagning

  1. Förvärm din pelletsgrill till 107°C och använd Smoke Master’s Blend-pellets. Om du använder en gasolgrill, sänk de två vänstra brännarna till low-medium.
  2. Skala och tärna grönsakerna grovt och lägg dem i en grillwok.
  3. Lägg woken på grillen. Om du använder en gasolgrill, placera woken på höger sida av grillen för att använda indirekt värme. Placera din röklåda på vänster sida ovanför de tända brännare.
  4. Lämna grönsakerna på grillen i 2 timmar och rör om då och då. Du vill att grönsakerna ska absorbera så mycket rök som möjligt utan att bränna dem.
  5. Tillsätt grönsaksbuljong i en kastrull och låt sjuda.
  6. Lägg i de rökta grönsaker i kastrullen, låt stå på låg värme och täck med lock i 45 minuter till en timme.
  7. När grönsakerna är mjuka, använd en mixerstav för att göra soppan slät. Tillsätt grädde, socker och kanel och blanda väl.
  8. Servera och toppa med pumpafrön och en nypa kanel.

Rökt mac and cheese med butternutpumpa

Ingredienser

  • 1 butternutpumpa, halverad och urskrapad
  • salt och peppar
  • 1 msk matlagningsolja

Till såsen

  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, tärnade
  • 1 schalottenlök,  tärnad
  • 3 ½ dl grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 4 ½ dl mjölk
  • 2 ½ dl mozzarella, riven
  • 2 ½ dl cheddar, riven
  • 1 dl valfri ost, riven
  • 7 dl valfri pasta

Topping

  • 2 ½ dl pankoströbröd, rostat
  • 1 dl parmesanost
  • 2 msk smält smör

Tillagning

  1. Förvärm din pelletsgrill till 177°C och använd äppelpellets. Medan grillen värms upp, förbered pumpan genom att halvera och rensa kärnorna. Stick håll på skinnet 3-4 gånger med en vass kniv. Olja in pumpans kött och salta och peppra ordentligt. Lägg med skinnsidan ned på grillen och tilllaga tills en kniv lätt glider igenom köttet, räkna med att det tar ungefär 1 timme.
  2. Medan pumpan röks, koka pastan al dente. I en djup stekpanna, tillsätt smöret, vitlöken och schalottenlöken. Stek lätt tills mjuka. Ställ åt sidan.
  3. När pumpan har rökts klart, ta bort den från grillen. Skopa ut det tillagade köttet i en skål och släng skalen. Lägg pumpan i en mixer och tillsätt mjölk. Mixa blandningen tills helt jämn (detta kan ta 2-3 minuter i mixern). När den är mixad, tillsätt blandningen i stekpannan och låt sjuda. Lägg i den rivna ostarna och låt dem smälta, rör runt tills väl blandat.
  4. Tillsätt pastan i ostsåsen och blanda. Häll i en form och toppa med med blandningen på panko, parmesan och smör. Sätt formen i grillen och tillaga i ytterligare 45 minuter tills osten bubblar och ytan har fått en fin färg.

Rökt kalkonchili

Ingredienser

  • 900 g mald kalkon
  • 2 ½ dl grönsaksbuljong
  • 1 burk majs
  • 2 burkar blandade bönor
  • 2 burkar tomatpuré
  • 1 stor grön paprika
  • 1 vitlök
  • 3 tomater
  • 2 jalapeños
  • 4 – 5 champinjoner
  • 3 msk chilipulver

Tillagning

  1. Förvärm din pelletsgrill till 204°C och använd Smoke Master’s Blend-pellets. Om du använder en gasolgrill, vrid alla brännarna till medium-high och lägg en kastrull på gallren ovanför.
  2. Om du använder en gasolgrill, lägg en röklåda på en av de tända brännarna och låt pellets eller rökflis att tändas, sänk sedan värmen på den brännaren.
  3. Tillsätt 2 msk olja i kastrullen och lägg i kalkonköttet i kastrullen. Tillsätt en nypa salt och peppar och stek tills det är lätt brynt (ungefär 10 minuter).
  4. När köttet är klart, sänk temperaturen till 107°C och lägg i resten av ingredienser i kastrullen. Rör om, stäng sedan locket på pelletsgrillen. Om du använder en gasolgrill, stänga av brännarna direkt under kastrullen för att använda en indirekt uppvärmningsmetod. Se till att röklådan fortfarande är tänd och fyll på pellets eller rökflis vid behov.
  5. Lämna chilin på grillen i cirka 1 timme, lyft bara på locket för att röra om en eller två gånger.

Leave a Comment